Po překvapivém vítězství nad grygovským Béčkem má naše Áčko opět reálnou naději na záchranu

Po překvapivém vítězství nad grygovským Béčkem má naše Áčko opět reálnou naději na záchranu

V neděli 16.2.2020 bylo v klubovně ŠK Jeseník odehráno 8. kolo Krajského přeboru mezi družstvy ŠK Jeseník A a Agentura 64 Grygov B. Domácí k tomuto zápasu bohužel nastoupili z různých důvodů bez pěti hráčů základní sestavy a tím do role favorita pasovali svého soupeře z Grygova.

Utkání začalo tak trochu dle očekávání dvěma vítězstvími hostů. Nejprve na 8. šachovnici přehrál Michael Černý (ELO-1489) Míšu Gvizdovou (ELO-1152) a poté porazil na 3. šachovnici Jáchym Bareš (ELO-2089) Petra Vraspíra (ELO-1792), když si náš hráč po krásném útoku vytvořil nejdřív jasnou převahu, kterou však po sérii nepřesností a chyb ztratil a v podstatě daroval soupeři vítězství. I přes prohru si však za krásnou kombinační hru zaslouží Petr palec nahoru. Za stavu 2:0 pro hosty se podařil našemu družstvu připsat první bod, a to díky vítězství Patrika Gnidy (ELO-2233) nad Petrem Švancarou (ELO-2168) na 1. šachovnici. Patrik hrál profesorsky a systematicky posiloval svou pozici na královském křídle až se soupeři zhroutila obrana a vzdal se. Další bod a vyrovnání stavu na 2:2 přinesla partie na 7. šachovnici, kde Martin Valíček (ELO-1461) přehrál svou vrstevnici Emu Růžičkovou (ELO-1407). Martin získal výhodou dvou pěšců, které nakonec v koncovce prosadil a sympaticky hrající soupeřce nezbývalo nic jiného než partii vzdát. Do vedení 3:2 nás poslal Vladimír Halama (ELO-1726), který na 6. šachovnici přehrál přesnější hrou v koncovce Jiřího Čalu (ELO-1814). Vláďa potvrdil skvělou formu z minulých zápasů, a navíc se zdá, že z precizního defenzivních hráče se stává obávaný útočník. Po tomto vítězství přišla série dvou remíz. Na 5. šachovnici nedokázal v malinko lepší pozici Radomír Kolář (ELO-1616) rozbít obranu Nikoly Gregůrkové (ELO-1640) a tak se oba dohodli na remíze. Ráďa má s Nikčou dlouhodobě horší bilanci, a tak bral půlbod všema deseti. Další cenný půlbod vybojoval na 4. šachovnici Jan Kolář (ELO-1838), který se dostal do čistě remízové pozice s Vítězslavem Musilem (ELO-1907). Za stavu 4:3 jsme měli již jistou remízu, ale pro oživení naděje na záchranu jsme potřebovali spíše vítězství, a tak našemu Radovanu Gondekovi (ELO-1878), který hrál v poslední partii zápasu na 2. šachovnici s Jaroslavem Šobáněm (ELO-2095), nezbývalo nic jiného než uhrát alespoň remízu. Situace však nebyla vůbec růžová, protože hostující hráč měl o volného pěšce navíc, který navíc na páté řadě mocně podporovaný oběma věžemi působil dosti hrozivě. Ráďa se však nevzdal věží zaútočil na volném sloupci a k naší radosti chytil soupeřova krále do opakované pozice, ze které nebylo úniku (únik krále by znamenal prohru hostujícího hráče). Neuvěřitelné se tak stalo skutečností a po skvělém výkonu naše Áčko porazilo grygovské Béčko nejtěsnějším rozdílem 4,5 ku 3,5. Naděje na záchranu tak stále ještě žije!

Všechny partie si můžete přehrát v odkaze zde kde můžete zapnout také šachový motor (engine) aby jste zjistili jak kdo během partie stál nebo v odkaze zde kde byl vysílán online přenos.

- všechny výsledky 8. kola naleznete zde

- průběžnou tabulku naleznete zde

- fotografie ze zápasu naleznete zde

- všechny partie ve formátu PGN si můžete stáhnout níže v sekci "Ke stažení"

Ke stažení