Zprávy ze šachového dění ŠK Jeseník během nouzového stavu

Zprávy ze šachového dění ŠK Jeseník během nouzového stavu

Ahoj kamarádi, už to jsou dva měsíce co pandemie koronaviru vystavila stopku našim šachovým aktivitám na turnajích a pravidelných trénincích. Šachové komunitě, včetně té naší, tak nezbylo nic jiného než se stáhnout do svých domovů a vzít za vděk online šachu na internetu.

Naše mládež rovněž nezahálela a již od března pravidelně každý týden bojuje ne webu lichess.org v tzv. Online Grand Prix (OGP). První cyklus OGP je již za námi. Změřilo v něm své šachové dovednosti celkem 18 mladých naději, 14 z našeho klubu, 2 naši kamarádi Brendon a Matthew z Taiwanu, se kterými jsme se spřátelili na XMAS OPENu, Honza Basler z Řetězárny Česká Ves a Bea Březíková z ŠK Vinary. OGP se hrálo tempem 15 minut + 3 sekundy na 6 tříhodinových turnajů, a to každou sobotu 28.3. až 2.5.2020 od 9. do 12. hod., s tím, že do celkového hodnocení se započítávaly 4 nejlepší výsledky. Ne každému se však podařilo odehrát alespoň 4 turnaje, například Brendon s Matthewem se i přes výborné výkony zúčastnili jen dvou kol. Ne že by nechtěly hrát více, ale na Taiwanu se oproti nám s koronavirem vyrovnávají o trochu lépe, a tak nepřerušili venkovní sportovní i mimosportovní akce, kterých se oba naši kamarádi aktivně zúčastňují. Od dubna jim o víkendech začala školní baseballová liga a také se jako skauti podíleli na opravě tamního kostela. Nejstarším účastníkem OGP byla Míša Gvizdová (2003) a nejmladší Bělička Sopuchová (2013). V jednotlivých kolech byl nejúspěšnější Martin Valíček, který ovládl 3 turnaje, po vítězství v jednom si připsali Brendon Chen, Gabča Morongová a Bea Březíková. V celkovém pořadí pak zvítězil Martin Valíček, před Míšou Gvizdovou a Koljou Haidenkem. Bylo vyhlášeno také pořadí v jednotlivých kategoriích, které včetně celkového pořadí naleznete v odkaze zde, kde najdete rovněž link v němž se Vám zobrazí detaily jednotlivých kol s možností přehrát si každou partii i se zapnutým motorem. O tomto turnaji naší mládeže a nejenom o něm vyšel též článek v Jesenickém týdeníku 21.4., který si můžete přečíst zde.

OGP pro mládež bude od středy pokračovat druhým cyklem. Bude se hrát opět 6 turnajů každou středu a sobotu od 6. do 23.5. tempem 10 minut + 3 sekundy na 2 hodiny (středy 16 až 18 hod., soboty 10 až 12 hod.). Rozpis s odkazy na jednotlivá kola naleznete zde. Heslo pro přihlášení do turnaje je stejné jako v předchozích kolech.

Oba cykly budou vyhodnoceny s poháry a věcnými cenami pro všechny zúčastněné na prvním společném venkovním tréninku v sobotu 30.5. od 9:30 před naší klubovnou. Tréninky pro děti a mládež pak pro zájemce proběhnou ještě v sobotu 6.6. a 20.6. vždy od 9:30 do 12:00 hod. V případě pěkného počasí budeme trénovat částečně před naší klubovnou a částečně v nedalekém areálu Na Průchodce. Kromě šachu si zahrajeme fotbal, florbal apod. V červnu budou naši mládež čekat ještě dvě akce, a to 13.-14.6. krajský přebor družstev starších žáků v klasickém šachu v Cholině a 27.6. krajský přebor do 10, 12 a 14 let v rapidšachu ve Velkých Losinách. Na začátku července 04.-05.07 proběhne příměstské soustředění jehož program bude podobný jako minulý rok včetně sobotního táboráku a nedělního výšlapu. Celý kalendář akcí pro děti a mládež naleznete zde.

Co se týče soutěží družstev ŠSOK 2019/20 a sice krajského přeboru (KP) a oblastního přeboru (ObP) tak bylo v sobotu 2.5. výkonným výborem ŠSOK rozhodnuto, že nebudou dohrány s tím, že pořadí po 9. kole je konečné. Z ObP mají právo postupu do KP ze skupiny sever Řetězárna Česká Ves a jih ŠK Olomouc B. Z krajského přeboru sestupuje s určitostí zatím jenom poslední tým Sigmie Olomouc. To zda sestoupí z KP i naše Áčko, které nakonec skončilo předposlední není vůbec jisté a dle mého názoru spíše málo pravděpodobné neboť 2. liga se na rozdíl od krajských soutěží na konci června zřejmě dohrávat bude a v případě postupu Prostějova do 2. ligy a případném udržení Zábřehu ve 2. lize sestupuje z KP pouze poslední tým a v případě sestupu Zábřehu do KP bude dle soutěžního řádu nabídnut postup ze skupiny jih Béčku Olomouce případně Béčku Přemyslovic. Oba však mají v KP již svoje A týmy a tak se zřejmě případného práva na postup vzdají a v takovém případě je prvním náhradníkem pro KP naše Áčko. Stejná varianta platí i v případě, že by nakonec 2. liga nebyla dohrána a z KP by nikdo do 2. ligy nepostoupil. Takže se zatím budeme spíše připravovat na variantu, že naše Áčko pokračuje v KP i v následující sezóně.

Pro ty, kdo čekají na novou ELO listinu pro klasický šach, tak důležitou informací je, že z rozhodnutí výkonného výboru ŠSČR bude nová ELO listina z důvodu posunutí dohrávek 1. a 2. ligy na červen vydána až k 1.7.2020.

Čtvrteční hrací dny pro dospělé v naší klubovně se zřejmě budou moci rozběhnout až od 28.5. V klubovně bude připravena na toaletách potřebná dezinfekce. Zdali to však skutečně bude možné budu ještě včas informovat dle aktuálních informací o rozvolňování opatření nejpozději 27.5.

Co se týče našeho srpnového turnaje JESENÍK OPEN 15.-23.8., tak vše zatím zdárně připravujeme a věříme, že jeho konání již bude možné. Zatím tomu alespoň vše nasvědčuje.

Ještě nesmím na závěr zapomenout, že naši dva členové oslavili během nouzového stavu svá významná jubilea a sice 12.4. Karel Dočkal 50 let a 19.4. Ráďa Gondek 55 let. Oběma gratulujeme a přejeme hodně štěstí, zdraví, lásky a spokojenosti :)