2. ročník Memoriálu Svatopluka Hastíka je úspěšně za námi

2. ročník Memoriálu Svatopluka Hastíka je úspěšně za námi

V sobotu 3.10.2020 byl ve společenském sále budovy IPOS městského úřadu Jeseník odehrán 2. ročník Memoriálu Svatopluka Hastíka, který zorganizoval Šachový klub Jeseník. Tento turnaj rovněž odstartoval Grand Prix (GP) mládeže ŠSOK v rapid šachu ročníku 2020/2021 a navázal tak na tři předchozí jesenické GP turnaje z let 2017 až 2019.

Slavnostní zahájení turnaje proběhlo za účasti starostky města Jeseník Mgr. Bc. Zdeňky Blišťanové, která pronesla hezkou a podnětnou zdravici. Ředitel turnaje Pavel Koriták vyřídil pozdrav všem účastníkům od Heleny Hastíkové (manželky Svati Hastíka), která tentokrát na turnaji nemohla být osobně přítomna. Po-té vyhlásil Marek Růžička, koordinátor komise mládeže celkové pořadí GP za minulý ročník 2019/2020, které naleznete v odkaze zde.

Turnaj se hrál švýcarským systémem na 7 kol, tempem 2 x 15 minut s přídavkem 3 vteřiny na každý tah. Z turnaje byl rovněž vysílán online přenos z 20. šachovnic (kat.A-3š., kat.B-5š., kat.C-5š. a OPEN-7š.). Hlavním rozhodčím turnaje byl Karel Volek a pomocnými rozhodčími Marek Růžička, Zdeněk Kamler a Radek Kolář, který rovněž zajišťoval online přenos partií včetně jejich projekce na velkoplošnou obrazovku. Letos byla poprvé kategorie OPEN se zápisem na rapid FIDE ELO. Turnaje se zúčastnilo celkem 59 hráčů z Ostravy, Vyškova, Prostějova, Vinar, Grygova, Olomouce, Skaličky, Litovle, Mohelnice, Zábřehu, Hrabišína, Velkých Losin, Zlatých Hor, České Vsi a domácího Jeseníku. Nejpočetnější zastoupení měl domácí ŠK Jeseník s 18 hráči (16 mládežníků a 2 dospělí). Hrálo se celkem ve čtyřech skupinách. V první skupině kategorie A se utkaly mladé naděje ročníku 2011 a mladší (8 hráčů), ve druhé skupině kategorie B ročníky 2009 a 2010 (14 hráčů), ve třetí skupině kategorie C ročníky 2007 a 2008 (12 hráčů) a ve čtvrté OPEN skupině hrála společně kategorie D dorostenců a dorostenek ročníku 2003 až 2006 s ostatními dospělými hráči (25 hráčů).

V kategorii A zvítězil Marek Pukowietz (SK Vyškov-7 b.) před Vojtěchem Vaníčkem (ŠK Jeseník-5,5 b.) a Janem Knápkem (Agentura 64 Grygov-5 b.). Mezi děvčaty byla nejlepší nejmladší účastnice této kategorie sedmiletá Běla Sopuchová (ŠK Jeseník-2 b). Kategorii B ovládl Kristian Poljak (ŠK VInary-7 b.) před Lukášem Osladilem (ŠK ZŠ Hrabišín-5 b.) a Otou Růžičkou (Agentura 64 Grygov-4,5 b.). Vítězkou této kategorie mezi děvčaty se stala Lucie Kvapilová (SK Prostějov-4 b.) před Beátou Burešovou (ŠK Jeseník-4 b.) a Šárkou Pukowietzovou (SK Vyškov-2 b.). V kategorii C potvrdil roli favorita a zvítězil Adam Zrůbek (Agentura 64 Grygov-6 b.) před Janem Baslerem (SK Řetězárna-5,5 b.) a Mykolou Haidenkem (ŠK Jeseník-5 b.). Mezi děvčaty byla nejlepší Sára Tschuliková (ŠK Jeseník-3,5 b.) před Natálií Morongovou (ŠK Jeseník-2 b.) a Klárou Barešovou (Olomouc-2 b.). V kategorii D, která byla součástí skupiny OPEN, zvítězil Jan Kolář (ŠK Mohelnice-5,5 b.) před Janem Cimburkem (SK Řetězárna-3,5 b.) a Martinem Valíčkem (ŠK Jeseník-3,5 b.). Mezi děvčaty zvítězila Gabriela Morongová (ŠK Jeseník-3,5 b.) před Michalou Gvizdovou (ŠK Jeseník 3 b.) a Dominikou Tschulikovou (ŠK Jeseník-2 b.). Ve skupině OPEN obhájil vítězství z minulého roku Patrik Gnida se ziskem 5,5 bodu toho času hráč ŠK Jeseník. Na 2. místě se umístil Jáchym Bareš s 5,5 body, který na turnaji reprezentoval Agenturu 64 Grygov. 3. místo vybojoval mohelnický patnáctiletý talent Jan Kolář s 5,5 body. Mezi ženami byla nejlepší Julie Jařábková z ŠK Mohelnice s 3,5 body.

Z jesenických šachistů je potřeba pochválit zejména naše nejmladší naděje. Pro některé z nich to byl první „velký turnaj“ a obstáli se ctí. Dále patří velká pochvala všem, kteří se umístili na medailových pozicích a uznání všem za předvedené výkony.

Během turnaje panovalo v Jeseníku celkem slunečné počasí, díky kterému mohli pořadatelé účastníkům turnaje přichystat venku před bufetem posezení se šachy kde mohli analyzovat své partie. Díky skvělé atmosféře, kterou vytvořili všichni účastnící turnaje, výborní rozhodčí Karel Volek, Marek Růžička, Zdeněk Kamler a Radomír Kolář a ochotná a usměvavá obsluha v bufetu (Gabriela Morongová, Renata Vaníčková a Edita Koritáková) proběhl turnaj bezproblémově a v naprosté pohodě. Poděkování patří všem členům Šachového klubu Jeseník, kteří s přípravou a organizací turnaje obětavě pomáhali a za finanční podporu Městu Jeseník a Šachovému svazu Olomouckého kraje.

- konečné pořadí turnaje:   skupina A   skupina B   skupina C   skupina D+OPEN

- fotografie z turnaje naleznete zde

Všechny vysílané partie skupiny OPEN si můžete přehrát na view.chessbase, kde můžete zapnout také šachový motor (engine), aby jste zjistili jak kdo během partie stál nebo stáhnout v PGN níže v sekci "Ke stažení":   skupina A   skupina B   skupina C   skupina D+OPEN

Ke stažení